Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Граничен контрол в Република Северна Македония
Автори
Стефания Мирческа
Илюстрации на корица
Описание

Държавните граници и държавността на Македония са се развивали в противоречива среда на югоизточна Европа и поставят на изпитание цялата система за регионална сигурност. Факторите за регионализация в западните Балкани трябва да бъдат наблюдавани и системата на европейската сигурност и граничен контрол трябва да се насочва спрямо комплекс от динамични заплахи.

Светът отива към регионални съюзи с местни водещи сили и това е повод да мислим за граничния контрол като система, която няма да удържи без намесата на въоръжените сили.

Европейският Съюз ще остане приоритет за Македония, но формите и способите за граничен контрол трябва да се градят съобразно ситуацията на периферните части на общността, където е и първата фронтова линия. Република Северна Македония трябва да се придвижва към правните критерии на ЕС и трябва да работи по Шенгенските критерии, но може да прилага всички разпоредби от правото на Европейския Съюз тогава, когато е на прага да бъде приета реално в общността.

Устойчивостта на границите и миграционните потоци са в пряка връзка, а идеята „свобода без граници” трудно ще се реализира на Балканите. Необходимо е да се търси нов европейски модел, който ще гарантира сигурност на периферията.Предизвикателствата в региона диктуват модел за граничен контрол, който трябва да е построен съгласно изискванията на ЕС.

Научният труд е резултат от стремежа да се представи в българските, македонските и други научни и професионални среди организацията на цялата система за граничен контрол, което да бъде принос към нейното усъвършенстване и развитието на българо-македонското гранично сътрудничество. Целта е в разработката максимално обективно да се разкрият позитивите и несъвършенствата на граничния контрол и в бъдеще на тази база да се направят предложения за оптимизация.

Това е първия научен труд, представен на научните среди в България. В този смисъл очакваме насрещен позитивен отговор в дух на сътрудничество, взаимна подкрепа и Европейски перспективи за двете страни.

Издател
Подвързия
мека
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
Военна тематика
Жанр
Монография
Категория
Българска
PublicationISBNs
Страници
216
Илюстрирано
Да
Планирана дата на издаване
31.08.2022