Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Жълтият тапет
Оригинално заглавие The Yellow Wallpaper
Автори
Шарлот Пъркинс Гилман
Илюстрации на корица
Описание
За първи път в самостоятелно издание на български език излиза един от най-смущаващите разкази в американската класическа литература.
Младо семейство наема старо имение за лятото. На пръв поглед то е приказно – усамотено, с огромна сенчеста градина, красиви беседки и просторни стаи. Дори наемът му е незначителен… Това кътче от рая обаче ще се окаже арена на най-големите кошмари на главната героиня.
Тъкмо родила своето дете, на нея все по-често ѝ се случва да изпада в тежки депресивни състояния. Съпругът ѝ Джон обещава, че здравето ѝ ще се подобри и че се нуждае от почивка. Семейството пристига в имението, където жената се уединява в необикновена стая... Жълтият тапет по стените започва да буди болното ѝ въображение и тя се изправя пред серия от кошмари и съновидения.
Ще се окаже ли истина всичко онова, което тя вижда зад тапета, когато луната или слънцето го осветяват? Ще успее ли да излекува болното си съзнание? Ще се избави ли от тревогата? Какво се крие в тапета и коя е жената, която ходи приведена и дебнешком пълзи зад шарката?

Шарлот Пъркинс Гилман (1860 – 1935) е един от най-ярките представители на американската литература. Творчеството ѝ се е превърнало в отправна точка за феминизма и разказът „Жълтият тапет“ е най-емблематичното ѝ произведение, вдъхновило множество филми и художествени текстове. Днес с разказа работят много психолози и психиатри, които препоръчват на пациентите си да го прочетат и анализират.

Издател
Подвързия
твърда
Националност на автора
САЩ
Формат
друг
Език
Български
Тематики
Класика
Жанр
Разказ
Категория
Чуждестранна
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Илюстрирано
Да
Дата на издаване
19.09.2023
Цена
23,00