Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Тайните на естрадата
Подзаглавие Истината за "Златният Орфей"
Автори
Генко Генов
Илюстрации на корица
Описание

Истината за "Златният Орфей"
Генко Генов е роден на 28 юли 1928 г. в Бургас.Завършва Българската държавна консерватория, специалност пиано. По-късно специализира и в Института по музикология към Сорбоната.
От 1962 г. до 1964 г. работи в "Разпространение на филми". През 1965 г. е назначен в "Балкантурист" и създава към Комитета за отдих и туризъм фестивала "Песни за българското Черноморие"., който се провежда в курортния комплекс Слънчев бряг.
От 1967 г. музикалното събитие носи името "Златният Орфей" и за няколко години добива огромна международна известност.Успоредно с това популяризира българската култура чрез провежданите по цял свят български дни.
Длъжността директор на фестивала Генко Генов изпълнява до 1974 г., когато е осъден на 20 години лишаване от свобода. Като водещ мотив за решението на съда се посочва участието на звезди на световната поп музика в "Златния Орфей", с което се пропагандира западната култура в социалистическа България. През 1990 г. с решение на Народното събрание Генко Генов получава политическа и гражданска реабилитация. От 1992 г. е възстановен и на поста директор на "Златният Орфей". Същата година издава мемоарите си "Звезди и сенки. Неизвестното за Златният Орфей".
Генко умира на 29 септември 1993 г.
Издател
Подвързия
мека
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
Театър
Жанр
Научно-популярна
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
2
Илюстрирано
Не