Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Един археолог пътешества по света
Автори
Николай Овчаров
Илюстрации на корица
Описание

От Рио де ла Плата до Страната на изгряващото слънце и от пясъците на Сахара до земите на полярното сияние

Доктор на историческите науки, старши научен сътрудник в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките, където работи от 1981 г. Дипломиран професор в Международния славянски университет - Москва от 2003 г. Преподавал е в Славянския университет (1995-1999) и в Нов български университет (1999-2002). Член на Изследователския борд на Американския биографичен институт. Член на Научния съвет на Македонския научен институт (1998-2002). Почетен председател на изложенията „Културен туризъм 2008“ и „Културен туризъм 2009“, Велико Търново. Председател на Националния специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите паметници на културата към министъра на културата на Р България (от 2010 г.)
Интересите на Николай Овчаров са в областта на древното изкуство, архитектура и епиграфика, проблемите на средновековната история, като и на морската история и археология. Николай Овчаров е провел експедиции в Русия, Гърция, Турция, Грузия, Сърбия и Черна гора, Република Македония. Изнасял е доклади, лекции и презентации в България, САЩ, Франция, Германия, Австрия, Белгия, Испания, Чехия, Молдова, Гърция, Сърбия и Черна гора, Македония, Русия, Грузия, Полша, Малта, Португалия и др. Автор е на близо 300 научни труда, от които над 30 монографии и отделни книги. Има около 70 статии в научни чуждестранни издания и на чужди езици, публикувани в България. Изследванията му са издадени на английски, немски, френски, италиански, руски, гръцки, сръбски и румънски език. Има публикувани книги и статии в България, Германия, Съединените американски щати, Австрия, Холандия, Италия, Малта, Полша, Чехия, Гърция, Македония, Сърбия и Черна гора, Молдова, Грузия.

Ето че сега пред читателите е най-голямата от книгите, посветена на моите пътешествия по земното кълбо. Огромната част от тях се случиха при командировки, свързани с участия в научни форуми, различни презентации, официални посещения. В тези пътувания се стремях внимателно да записвам впечатленията си и да събирам цялата интересна информация за миналото на посетените страни.
"Моите пътеписи в никакъв случай не са пътеводител. В тях аз съм се отнесъл подборно към видените забележителности. Преди всичко се постарах да изведа напред най-характерното за дадена култура, без да превръщам книгата в гид по определен град или държава. По тази причина съм пропуснал някои неща, за да мога да акцентирам и да наблегна на други. Навсякъде обаче остава критерият за културно-историческата и археологическата им стойност."

Купи "Един археолог пътешества по света" от www. ciela.com

Издател
Подвързия
твърда
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
Археология
Жанр
Пътепис
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Илюстрирано
Не
Планирана дата на издаване
01.10.2010
Дата на издаване
01.10.2010
Цена
30,00