Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Епистоларни диалози
Автори
Петър Дънов, Пеню Киров
Илюстрации на корица
Описание

Книгата „Епистоларни диалози“ е предназначена за широк кръг читатели. Вероятно това е първата по рода си запазена кореспонденция в историята на епистоларния жанр в България – много подробна и продължителна. Повечето от писмата на Петър Дънов са публикувани, но в двете части на книгата, обхващащи 131 писма, се появяват и 39 съвсем нови. Всичките 105 писма на Пеню Киров от 1898 до 1917 г. се публикуват за първи път тук, с малки изключения.

Чрез тази кореспонденция изследователите и биографите на Учителя П. Дънов могат да възстановят, допълнят и пояснят бележниците (дневниците) му от този период. В обсега на „Диалозите” влизат и по-периферни теми като: утвърждаване на протестантството в младата българска държава и взаимоотношенията на Петър Дънов с най-известните му функционери от онова време; възникване и развитие на спиритизма и теософията в България; битът, душевността и духовните търсения на обикновения човек тогава и др.

„Епистоларни диалози І“ обхваща периода 1898-1900 г., когато за първи път се дават два от най-важните скрижали на братството: „Добрата молитва” (на 27 ноември 1900 г. по повод затруднението, в което е изпаднал Пеню Киров) и „Символът на вярата” – 10-те свидетелства Господни и Божието обещание. Внася се яснота по началните ритуали, които са изпълнявали първите ученици – спиритични сеанси, приемане на Спасителева кръв (писмо №7), водното кръщение (писмо №24) и др. Тук разбираме как и кога се появяват „Седемте разговора с Духа Господен” (писмо №41); за първи път се дават и „Седемте степени“, през които минава човешката душа (писмо №30); единствено тук откриваме подробности за един от основните текстове от онова време – „Призвание към народа ми”.

Книгата може да бъде свалена безплатно от тази страница.

Издател
№ на том Ч. I
Заглавие на том 1898-1900
Заглавие на поредица Непознатият Петър Дънов
Подвързия
e-book
Националност на автора
България
Формат
ePub
Език
Български
Тематики
Философия, История, e-books
Жанр
Епистоларен
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Илюстрирано
Не
Планирана дата на издаване
30.11.2012
Дата на издаване
26.12.2012