Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Сборникъ
Подзаглавие с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес
Автори
Ангелина Бонева
Илюстрации на корица
Описание

СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес е колекция от традиции, който по забавен и модерен начин ще отвори очите и сетивата ти към красивото, полезното и здравословното.

Сборникъ е златна колекция с тънкости и похвати за ежедневието, с трикове и различни практичниидеи за дома и семейството!

Сборникъ е създаден и прилаган успешно от моята прапрабаба Ангелина и датира от 1868 година. По-късно е използван и допълван от моята баба, а още по- по-късно е прилаган и осъвременен и от мен. Актуалните и изключително интересни идеи в различните поколения не са се изменили много. Ако добавим електричеството и помощта на технологиите, някои рецепти стават по-бързо и ни спестяват време и усилено кълцане, рязане, сушене, печене...

Сборникъима над 300-годишна история, която се предава от поколения жени в семейството ми и е променян и допълван многократно, като е преживявал въстания, завери, легии, пожари, войни, сватби и погребения.

В Сборникъ споделям тайните на семейството ми и различните поколения от смели жени, които са моите баби. Като потомка и внучка на Ангелина Воевода съм поела отговорността да споделя историята на семейството, да съхраня и пазя традицията на старата аристократична и практична българска и балканска кухня от Възраждането до днес, предавана с поколенията и годините напред.

Историята ни е шарена, пъстра, ароматна, тъжна и весела. Ангелина Воевода казвала винаги с усмивка: „Животът е като питката - богат, наситен, понякога твърд, а Времето се търкаля като питка и винаги има с какво да те изненада.“ И тук идва големият въпрос - защо нищо не знаем за нея?! А тя е била силна, уверена, образована, непримирима и запомняща се. Изграждала училища, болници, библиотеки, домове за сираци, социални центрове и задруги, обучавала учители и изучила хиляди деца, лекувала и бабувала, а през войните била и милосърдна сестра на фронта... Пра-прабаба ми Ангелина Бонева (Ангелина Воевода) е забравена и от хората, и от историята ни, и се превръща в странна митологична фигура. И днес можем да чуем за скитащия дух на зла бабичка, която преследва замръкналите пътници през Балкана - та до морето, за знахарката, дето лекува без пари, но краде душите на младите... И с търкалянето на годините не остава нищо за онази будна учителка и национално богатство, просветител и воевода, милосърдната сестра, акушерката, училищната директорка, сърцатата, вдъхновяващата, непримиримата...

Аз съм пра-правнучката на Ангелина Бонева Воеводата. Кръстена съм на нея, нося име-то ѝ с гордост, защото „така е речено, наречено е, случило се е и ще остави диря след него си...“        

Представям ви Сборникъ - национално богатство и гордост на Балканите!

СБОРНИКЪ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868година до днес е в памет на моите силни и смели баби и борбената жена!

Сборникъ е голяма, цветна и тежка книга - 544 страници, тежка е почти 2 кг, с твърди корици е и е национално богатство. Подобни книги са издавани в България до 30те години на ХХ век и след това са забранени от новата власт, защото са аристократични, с висок стандарт и синхронизират с гурме-културата във винтидж и нео-барок, имат стил и естетика, включват рецепти за поддръжка на дома, тънкости в пазаруването на различни продукти, приготвяне на домашни лекарства и мехлеми, рецепти за био обагряне на тъкани и текстил, рецепти за хранене по всякакви поводи, за оздравяване, хигиена и приятни емоции и спомени.

Сборникъ е палитра от аромати и вкусове, пълна с толкова много информация, че веднага би се превърнала в любима приятелска прегръдка за всеки ден и по всякакъв повод! 

Сборникъе полезен в домакинството и ежедневието целогодишно и денонощно, стига да го поискате. Силата на Сборникъ е информацията!

Над 2121 трика за дома, тънкости и рецепти за всичко! Точно, кратко и ясно, в няколко реда! Но за да разберете за какво става дума, трябва да го приложите на практика. Представям ви Сборникъ - съкровищница от тайни за уникален вкус и усет в Живота!

Сборникъ е съставен от 10 полезни и практични таблици и 39 важни елемента за Живота, 399 трика и хватки за дома и храната, 208 крема, сосове и глазури, 109 салати, предястия и гарнитури, 145 супи, 382 ястия, 28 вида тесто, 60 вкусни баници, 45 вида хляб, 78 сладки и соленки, 69 сладкиша, 145 ароматни питиета, 168 бурканчета със слънце и... 285 рецепти за здраве и оздравяване. Приятно четене, приготвяне, вкусване и успех!

Ангелина Бонева, журналист и издател

Издател
Подвързия
твърда
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
За дома, Научнопопулярни, История на България, Медицина и здраве, Готварство, За жената, Култура и изкуство
Жанр
Рецепти
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Страници
544
Тираж
1000
Илюстрирано
Да
Планирана дата на издаване
31.01.2022
Дата на издаване
08.01.2022
Цена
83,00