Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Сборникъ
Подзаглавие с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес
Автори
Ангелина Бонева
Илюстрации на корица
Описание

Сборникъ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес е колекция от традиции, който по забавен и модерен начин ще отвори очите и сетивата ти към красивото, полезното и здравословното. Сборникъ е златна колекция с тънкости и похвати за ежедневието, с трикове и различни практичниидеи за теб, дома и семейството.
Сборникъ 
има дълга история, която се предава от поколения жени в семейството ми и е променян и допълван многократно, като е преживявал въстания, завери, легии, пожари, войни, сватби и погребения. Сборникъ е съвременник на тайните комитети и обесването на Левски, разгрома на Ботев и четата му, Априлската епопея, Руско-турската освободителна война, Санстефанска България, Княжество България, Царство България, Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни, Първата световна война, модернизацията, гражданските размирици на 20-те и 30-те години, земетресенията и загубите през 30-те и 40-те години, Втората световна война, комунистическата инвазия и тоталитарен режим в Източна Европа, демократичните промени след Студената война, влизането на България в Европейския съюз и продължава до днес. 

В Сборникъ споделям тайните на семейството ми и различните поколения от смели жени, които са моите баби. Като потомка и внучка, носеща името Ангелина, съм поела отговорността към баба ми Спаса - да споделя историята на семейството. Историята ни е поднесла множество трудности и историците са изтрили фамилията и постиженията на жените в семейството просто за ден! И днес, 170 години по-късно е време да си спомним, да помним и да споменаваме с гордост имената на българските жени, които са градили и изграждали нация, държава, и искрено са вярвали в Свободата.

Изграждала училища и болници, библиотеки и домове за сираци, социални центрове и задруги, обучавала учители и изучила хиляди деца, пра-пра баба ми Ангелина Бонева (Ангелина Воевода) остава забравена от хората и от историята ни и се превръща в странна митологична фигура. Появили се слухове за самотна и зла бабичка, която преследва замръкналите пътници през Балкана - та до морето. За знахарка, която лекувала младо и старо без пари, но крадяла душите на младите... От национално богатство... Забравена... И ограбена! 

Аз съм правнучката на Ангелина Воевода - учителката, милосърдната сестра и акушерка, училищната директорка, доброволецът и воеводата, хуната, сърцатата, вдъхновяващата, непримиримата... Кръстена съм на нея. И нося името ѝ с гордост, защото „така е речено, наречено е, случило се е и ще остави дирята след него си...“

Сборникъ е традиция и семейно богатство, аристократична балканска колекция от тайни рецепти, съвети и тънкости, полезна информация за истинските вкусове и аромати в Живота от 19 век до днес. Сборникъ е създаден от моята прабаба Ангелина (Ангелина Воевода) през 1868 година, допълван е и коригиран от моята баба Спаса от 1958 година и е завършен и моделиран от мен след 2002 година с обещанието към баба ми да го реализирам в книга, за да стигне до повече хора и да не се забрави. Сбърникъ е полезен в домакинството и ежедневието целогодишно и денонощно, стига да го поискате. Точно, кратко и ясно, в няколко реда на български език!  Но, за да разберете за какво става дума, трябва да го приложите на практика.

Силата на Сборникъ е информацията!
Над 2000 трика за дома, тънкости и рецепти за всичко!Представям ви Сборникъ - съкровищница от над 2000 тайни за уникален вкус и усет в Живота!Сборникъ е съставен и от 8 полезни и практични таблици, повече за 39 важни елемента за Живота, 399 трика и хватки за дома, 123 сосове и глазури, 167 предястия и гарнитури, 140 супи, 338 ястия, 26 вида тесто, 47 вкусни баници, 16 вида хляб, 45 изкушаващи сладки и соленки, 218 десерти и сладкиши, 74 питиета, 174 бурканчета със слънце и... 230 рецепти за здраве и оздравяване.

Приятно четене, приготвяне, вкусване и успех!

Ангелина Бонева, журналист и издател

Издател
Подвързия
твърда
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
За дома, Научнопопулярни, История на България, Медицина и здраве, Готварство, За жената, Култура и изкуство
Жанр
Научно-популярна
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Страници
552
Илюстрирано
Да
Планирана дата на издаване
30.04.2019