Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
На ръба на света
Автори
Румяна Симова
Илюстрации на корица
Описание
Светът "На ръба на света"
На ръба на света човек застава сам и богат. Сърцето му е изпълнено с обич, а от раменете му се спуска наметалото на спомените. Душата му е с него, но почти. Нали си на ръба? Тя се опитва да му покаже онези светове, в които лети, когато той спи или е наведен над листа и дращи с перото (листът в повечето случаи е екран, а перото отдавна не е перо). И отлитва душата, но разумът я хваща за ръка и ѝ показва онзи, същия свят. Ето – това е родният дом, ето ги майка и татко. Ето я и първата, преплела се с единствената любов. A ето там се чува „глъч и смях, продавач на сироп, старци с бомбета“. И варосаната кухня, в която баба, майка ти (аз), дъщеря ти (ми) и твоята (моята) внучка се сливат в едно, та да продължат полета във висините. Ето я Родината – Страната на розите, „земята с най-бистри реки под небето“, „с житата си златни“. Прекрасна е, с „гори епични“, „талантливи деца“, а „жените - красиви“. Но и  „държава с нула възможности“, „дето днес на парче продават“. А бащите ни живеят в нея почти по Ботевски – 
„Жив е той! Жив е! Там на Балканите!
Тежко, но диша... И се изхранва.
И покрай себе си, храни и другите.
Камък е хлèбът му – кървав и труден.“
И те парва тъгата и задушава сърцето ти, а разумът избухва в гняв и болка и хем отвръща взор, а го връща все на онези „пеещи тротоари“, дето „пеят само срещу грош“. Този гняв те повежда по пътища нови, та да дири друга земя. Не така красива и не твоя, но с обещание за свобода, дето няма да те стяга яката и да те души „до бясно“. За да стигнеш до „безработица двадесет и седем процента“, до препълнено с фибри ГМО, дето „всяка дума е шаблон“ и започва умът ти да скърца и се превръщаш… в робот. „Изключвам се от захранването в мрежата сутрин“. „Не обичам. Нямам чувства. Самодостатъчен съм си.“ Защото иначе боли и болката ме води към ръба – спасение, към ръба – граница. И за някои този ръб е почти като при Есенин - кръчмата, в която барманът трябва да застреля сутринта, защото ти си пиян „безобразно, по човешки". За други ръбът е в „срещата с Дявола“ – „прекрасен и лъскав, един мъж почтен“. Или е в срещата с пеещия тротоар и мечтата за власт и за сила. Или пък в жадувания щастлив живот на непорасналата дъщеря.
„На ръба на света“ на  Румяна Симова събира всички тези граници и спасения в едно и заедно с това ги превръща в пътечки и пътища, които водят към нейния свят и нейния ръб на света.
Там, където може не само да сънува, но и да разкаже „Притча за Дявола“. Или да застане на самия ръб и да изкрещи, не, да нарече като заклинание, та да промени  и самата съдба.
„Не позволявай на омразата да те погуби.
Защото само ти си ми останал.
Човеко в мен. Ръцете стават груби,
краката ти са цели в рани…
Не позволявай…
Трябва да останеш."
А може би леко да приседне на ръба и нежно да прошепне:
„Здравей,
Прости ми, ако се натрапвам,
Но думите изписват се сами…
….
Но те обичам!"
И да чуе в отговор
„неочаквано,
Напук,
Изневиделица
….
Обичам те.“
                                                Камелия Иванова
Издател
Подвързия
мека
Националност на автора
България
Формат
джобен
Език
Български
Тематики
Поезия и драма
Жанр
Поезия
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Страници
100
Тираж
200
Илюстрирано
Не
Планирана дата на издаване
15.10.2013
Дата на издаване
17.10.2013
Цена
8,00