Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Ѝ
Автори
Йорданка Белева
Илюстрации на корица
Описание

Ѝ: странно заглавие, заявяващо едновременно принадлежност и дистанция, към и от, притежание и загуба: женственост.

Не беше отдавна, когато младите стихотворения на Йорданка Белева очароваха с новост и жизненост. Промяната не е неочаквана, появиха се междувременно хубавите разкази на Дана, белязани от зрялост. Неочакваното за мене в Ѝ е другото име на зрелостта Ѝ: тъга. Тъга-тишина, която не е болка, но и не я лекува; тъмна южна широка река, където Ѝ може да се остави да бъде замайващо люляна, но и да плува. И срещу течението. Уверено.

Екатерина Йосифова

„Ако прочетете тази книга, ще откриете колко интересно може да бъде всичко, когато този, който го гледа, е талантлив като Йорданка“ - така Бойко Ламбовски препоръча първата й книга с разкази, която Деян Енев определи като „кристален дебют“.

Цитирайки, аз всъщност изразявам и собственото си отношение към Йорданка Белева и към втората й поетична книга, за която Екатерина Йосифова вече се е произнесла по своя си неповторим начин. Дана и книгата „Ѝ“ си заслужават говоренето, но без да се самоцитирам, аз ще замълча, сваляйки шапка на двете дами.

Иван Цанев

Стихосбирката „Ѝ“ е като помахване, което погалва лицата ни с нещо нежно и меланхолично, с нещо тайнствено и недостижимо. Една поезия, в която през думите прозира битието, висшето битие.

Митко Новков

Езикът в стихотворенията на Йорданка Белева играе същностна роля, “говори” едновременно в интимния регистър на шепота, в игровата територия на ироничните обрати и в деликатната пародия на съвременните обществено-политически изразявания.

Мирела Иванова

Издател
Заглавие на поредица Нова българска лира
Подвързия
мека
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
Поезия и драма
Жанр
Поезия
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Страници
56
Тираж
400
Илюстрирано
Не
Планирана дата на издаване
31.08.2012
Дата на издаване
15.09.2012
Цена
7,00