Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Приложение на MATLAB за моделиране и оценяване на финансови деривати
Подзаглавие Ръководство по иконометрия
Автори
Мариян Неделчев Милев
Илюстрации на корица
Описание
Учебното помагало „Приложение на MATLAB за моделиране и оценяване на финансови деривати” е предназначено за студенти, изучаващи дисциплини по
приложна математика и икономика като финансова математика, борсова и извън-борсова търговия, планиране и прогнозиране, количествени методи в икономиката, оптимизационни модели в икономиката, инвестиции във финансови активи, моделиране и оптимизиране на икономически процеси, бизнес информационни технологии, инвестиции и инвестиционни технологии, количествен анализ и компютърно моделиране на икономически процеси, и др.
Глава 1 е кратко въведение в диалоговата система MATLAB. В глава 2 се разглеждат и описват финансови деривати, като в частност са представени дефиниции и примери на основните видове обикновени Европейски кол и пут опции, наречени още ванилови в практиката, и някои екзотични опции с бариери.
В глави 3, 4, 5 и 6 на настоящото ръководство се изследва директна процедура за оценяване на финансови деривати чрез известния метод Монте Карло, когато разглежданият актив следва дифузионен процес със скокове. Представени са моделите на Блак-Шолс и едно от неговите разширения, модела на Мертон, който
отразява по-реалистично финансовите пазари и по отношение на точността на оценяване може да бъде сравняван с известните стохастично-волатилни модели. Представени са симулации на ценови пътеки чрез програми на MATLAB като необходимото ниво на точност се получава за реално време на изпълнение.
Издател
Подвързия
CD
Националност на автора
България
Формат
CD
Език
Български
Тематики
Финанси, Математика
Жанр
Научна
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Тираж
100
Илюстрирано
Да
Планирана дата на издаване
31.07.2012
Дата на издаване
15.09.2012