Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
111 задачи за сравняване лица на фигури
Подзаглавие Пособие по математика за 5.–7. клас
Автори
Пенка Рангелова, Ивайло Старибратов
Илюстрации на корица
Описание

Помагалото по математика е посветено на използването на три основни задачи, които дават възможност да се сравняват лицата на фигури от един и същи вид или на фигури от различни видове.

  • Разстоянието от върха на триъгълника до срещулежащата страна е височината в триъгълника, а разстоянието между две успоредни прави е дължината на отсечката, отсечена от перпендикулярната права на двете успоредни прави. Това дава възможност да се разгледа първата основна задача и да се покажат нейните приложения.

  • Дефинирането на понятието медиана в триъгълник позволява да се направи изводът, че всяка медиана разделя разглеждания триъгълник на два равнолицеви триъгълника – това определя втората основна задача.

  • Изучаването на отношенията и пропорциите позволява да се разглеждат триъгълници с двойка равни височини и различни страни, към които са построени височините, или двойка равни страни и различни височини към тях. Така се дефинира третата основна задача, която дава оценка за отношението на лицата на триъгълници.

В ръководството е даден по един пример от всяка от основните задачи и са решени 111 задачи с прилагането на една или повече от тях. По-голяма част от задачите имат състезателен характер и не се решават само с изучените формули и основните задачи, а се изисква съобразителност при комбинирането на всички знания, като често са необходими и допълнителни построения.

Издател
Подвързия
мека
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
Помагала, Математика
Жанр
Учебно-методична литература
Категория
Учебник
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Страници
64
Илюстрирано
Не
Планирана дата на издаване
30.09.2011
Цена
6,00