Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Дипломатически дневник 1909-1912
Подзаглавие Дипломатически дневник 1909 - 1912
Автори
Михаил Сарафов
Илюстрации на корица
Описание
България и Турция в навечерието на Балканските войни
През 1948 г. Константин Сарафов, син на дипломата Михаил Сарафов, също дипломат от кариерата, предава архива на баща си за съхранение в Научния архив на Българската академия на науките. Сред богатия масив документи се пазят неговите дневници, които обхващат периода от 1904 до 1919 година.
Предлаганият на читателите цариградски дневник (23 юни 1909 г. - 4 октомври 1912 г.) се публикува за първи път. Той е надежден извор за българско-турските отношения, които заемат важно място в икономическата, политическата и военната история на България. След обявяването на независимостта на България през 1908 г. те са особено деликатни и преминават през различни фази на развитие.
Дневникът посочва ролята на Великите сили и дипломация в задълбочаващата се криза в Османската империя, довела до разрешаването на националния въпрос по пътя па войната. Проследени са българско-сръбското и българско-гръцкото сближаване, както и неизбежното узряване на Балканския конфликт, в който България и Турция играят важна роля.
Издател
Подвързия
мека
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
История
Жанр
Научна
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Страници
332
Илюстрирано
Не