Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Мажоритарната избирателна система и развитието на обществата
Автори
Даниела Добрева Пастармаджиева
Илюстрации на корица
Описание

Ключова роля във функционирането на съвременните демокрации имат изборите, тъй като посредством тях се осъществява властта на народа. В правните норми, регламентиращи изборите, могат да бъдат обективирани принципите на три основни групи избирателни системи – мажоритарни, пропорционални и смесени. Какъв ще бъде резултатът от прилагането им зависи не само от това към коя от трите групи принадлежи тя, но и от редица други съпътстващи фактори, които в определени случаи играят ключова роля.

Основна целна настоящото изследване е да се установи дали държавите с мажоритарни избирателни системи са по-развити в сравнение с държавите, използващи пропорционални или смесени системи, и съществува ли корелация между типа избирателна система и степента на развитие на държавите в социалната, икономическата и политическата сфера.

За постигане на целта е проучена и систематизирана научната литература, касаеща електоралното инженерство. Изследван е опитът на държавите от Балканите при прилагането на мажоритарни системи. Направен е и исторически преглед на дебата за въвеждане на мажоритарна система в България след 1989 г., като са изведени акцентите в него. Разработен е модел за оценка развитието на държавите и връзката му с прилаганата избирателна система, който е приложен към 183 страни. В резултат са установени определени зависимости, които показват, че държавите с пропорционални избирателни системи са с по-добри резултати по повече от изследваните показатели в сравнение с държавите, използващи мажоритарни системи.

Издател
Заглавие на поредица Библиотека монографични трудове „Научно знание”
Номер в поредица 17
Подвързия
мека
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
Социология, политология
Жанр
Монография
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Страници
226
Тираж
30
Илюстрирано
Да
Дата на издаване
01.06.2020
Дата на изчерпване
15.06.2020
Цена
1,00