Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Казуси по наказателно право
Подзаглавие обща част
Автори
Лазар Груев, Ралица Илкова
Илюстрации на корица
Описание
Казусите са разработени за студенти от юридическите факултети. Всеки от тях почива на действителен случай, като по обясними причини са променени имената и част от другите фактически данни. Това е първият подобен сборник от 1974 г. насам, когато излизат “Казуси по наказателно право на Народна република България” от Димитър Михайлов и Цветан Ценков (но по измислени от авторите казуси). Основното нововъведение във второто издание е допълването на казусите с релевантна съдебна практика по всеки раздел от разглежданата материя. По този начин сборникът се превръща в своеобразен справочник, систематизиращ типични казуси от съдебната практика в годините от 1955 до 2006, възможните въпроси към тях и решенията на върховната съдебна инстанция (ВС и ВКС) по аналогични случаи. Идеята е максимално доближаване на подготовката по наказателно право до изискванията на живота и съчетаване на придобитите теоретични знания с опита на практикуващите юристи.
След всеки казус са изложени основни и допълнителни въпроси, с които авторите целят да провокират анализа. Идеята е бъдещите юристи да развият способността за обосноваване на една или друга теза, за да бъдат приложени конкретно натрупаните до момента абстрактни теоретични знания. Във второто издание е съкратен броят и обемът на отделните казуси, като са прецизирани данните за фактическата обстановка. Радикално са съкратени излишните и са преформулирани голяма част от останалите въпроси.
Подборът на казусите, систематизацията на допълнителните въпроси и запознаването с основната съдебна практика целят максимално разбиране и усвояване на наказателноправната материя.
Практическата ориентация на този сборник с юридически задачи ще спомогне студентите да придобият умението за формулиране на правилни въпроси и мотивирани правни решения, съобразени с действащото право. Това е особено важно, защото в бъдеще в съдебните зали ще става дума не за упражнения, а за човешки съдби. Ползата от сборника се допълва и предвид факта, че в конкурсите за постъпване на работа в органите на съдебната власт решаването на казус е един от елементите на изпита.

Сборникът включва казуси по общата част на наказателното право. Предстои второ, преработено и допълнено издание на „Казуси по наказателно право – особена част”.

Издател
Подвързия
мека
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
ВУЗ, Наказателно
Жанр
Научна
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Страници
416
Илюстрирано
Не
Цена
16,80