Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Скъпа Ема
Подзаглавие Посланията на един баща към неговата дъщеря
Автори
Гарт Калахан
Илюстрации на корица
Описание

БЕЛЕЖКИ НА САЛФЕТКИ

„Приготви обяд. Напиши бележка. Сближи се с детето си.“ Това е посланието на автора.

Ще прочетете тази малка книжка на един дъх. Ще ви стопли, ще ви трогне, ще ви вдъхне надежда и оптимизъм. Ще ви сграбчи още от първата страница. Ще бързате да видите как продължава историята на Гарт Калахан и неговата дъщеричка Емма, за да присъствате на чудото, на щастливия край.

Тази книга е за чудото на живота и на любовта. За силата на човешкия дух. За истински важните неща. За начина, по който възпитаваме децата си и за посланията, които им оставяме.

Но тя не е само за общуването с децата ни. Тя е за всички нас, за ежедневните дребни жестове и думи, с които напомняме на близките си своята любов и им вдъхваме кураж, насърчаваме и вдъхновяваме.

За автора:

Гарт Калахан е израснал в малкото градче Порт Лайдън, щата Ню Йорк, а живее близо до Ричмънд, щата Вирджиния, заедно със съпругата си Лиса и дъщеря си Емма. Неговата обичана дъщеря е източник на вдъхновение на тази прекрасна, човешка история.

Всяка сутрин, когато опакова обяда на Емма, Гарт добавя малка изненада: една "салфетка бележка" - кратко, мило съобщение до Емма, в което той изразява своята любов, насърчение и гордост. Наскоро след като Емма навършва дванайсет години, Гарт разбира, че има рак на бъбреците.

И когато се изправя срещу болестта, тези малки кратки бележки до момиченцето му, придобиват особена важност и смисъл. Точно болестта му напомня колко е крехък животът и кое е истински важното в него. За Гарт всеки ден се превръща в скъпоценен дар, а всяка дума, написана върху салфетките, във важно завещание до неговото любимо дете.

Гарт не знае колко време му остава. Той си дава сметка, че може да не доживее абитуриентския бал на Емма, че може да не е до нея, когато тя расте и се нуждае от бащиния му съвет. И той дава обещание: Каквато и да е съдбата му, Емма всеки ден до завършване на училище ще има своята лично написана от него бележка на салфетка в обяда си. Емма винаги ще има до себе си думите на своя баща, неговите уроци и съвети.

Историята на Гарт Калахан трогва цяла Америка. Хиляди родители се вдъхновяват от неговия опит, започват да споделят в социалните мрежи свои собствени послания и бележки, обръщат поглед към ежедневното общуване с децата и близките си.

 

„Скъпа Емма“ ни кара да погледнем по различен начин на съвсем обикновени неща и да си зададем въпроса: Нима в дигиталното време, в което живеем, не е по-добре да напишем нещо на хартия, да оставим на близките си частичка от себе си. Нима, ако след години намерим пожълтяло парче хартия с почерка на любим човек, с малка рисунка и няколко думи, това няма да бъде безценно съкровище за нас...

 

Живеем в матрица, в която непрекъснато оглеждаме собственото си отражение в телефони и компютри, в която се въртим в омагьосания кръг на работа, кариера, кредит, скъпи придобивки... И често забравяме да бъдем с близките си хора, да им показваме чувствата си, да контактуваме с тях, да демонстрираме любовта си. А това изисква усилия, напомня ни Гарт Калахан.

А тази любов е спасителна за нас. Тя може да ни извади от онзи транс, в който живеем. Тя може да победи дори болестта.

Споделям тази книга, защото всъщност никой не знае още колко време му остава. Да, скитаме по планетата с надеждата, че сме неуязвими, но всички знаем, че животът ни може да ни бъде отнет мигновено. Знам, че краят ми наближава и приемам това като „подарък“. Мога да прекарам време с близките си и да кажа на хората, които обичам, колко много означават за мен. Само това е от значение. Къщата, банковата сметка, уменията, професията – нито едно от тези неща не е толкова важно. Най-значими са дълготрайните връзки, които създаваме. Това е цялата философия.

Бележките на салфетки не са за смъртта. Бележките на салфетки са за живота. За преподаването на важни уроци на децата ни. За споделянето всеки ден, че ни е грижа за тях. За осъзнаването на силата, с която разполагаме, за да направим промяна. Вие може да мислите, че няколко думи на парче хартия не са от значение. Но те са. Надявам се, че тази книга ще покаже това.

Историята на Гарт Калахан и Емма е представена във водещи печатни медии, както и в редица телевизионни предавания. Книгата е издадена в редица европейски държави Германия, Португалия, Дания, Италия, Полша и Русия, както и в Япония, Индонезия, Корея и Китай.

 

https://www.facebook.com/napkinnotes/

https://www.facebook.com/notes.napkins/

https://www.facebook.com/Holoterra/

Издател
Заглавие на поредица Споделено
Номер в поредица 1
Подвързия
мека
Националност на автора
САЩ
Формат
друг
Език
Български
Тематики
Общ отдел
Жанр
Художествено-документална литература
Категория
Чуждестранна
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Илюстрирано
Не
Планирана дата на издаване
30.03.2016