Национален регистър на издаваните книги в България

Издание
Заглавие
Крайморска Странджа – кратки хроники и легенди
Автори
Тодор Гондов
Илюстрации на корица
Описание

Настоящата книга обхваща единадесет кратки хроники и легенди за най-красивата и живописна част от Южното ни Черноморие. Там, където морето целува нежно мистичната Странджа планина и магическия бряг на древния Понт. Там, където се е разпростряла най-морската община в България – Царево.

* * *
Приморска Странджа – земята на древна Салмида, необикновена и непредвидима, с дълга история и богата култура. Земя на митове, традиции и легенди, достигнали до наши дни. Тя разтваря вратите си за посетителя който желае да опознае нейната история и да открие една природа с неописуема красота. Има открития и свидетелства, които отнасят заселването на Приморска Странджа много, много назад във времето.
Без технически средства, но следващи опияняващи аромати от билки и непознати неописуеми тайнствени звуци, долитащи от дълбините на Астикус монос (Странджа), откриваме красотата на северната част на Салмида. Една магическа крайбрежна ивица от река Резовска до устието на река Караагач, в едно неизчерпаемо разнообразие от спокойни заливи и скалист бряг с невисоки планински вериги, представляващи склоновете на връх Папия. Под този връх на Боговете, на Дионисий, култов център на траките асти, е сгушено нашето красиво Царево. Този бряг е най-северната част от известното в древността крайбрежие на пиратска Салмида. Зад този бряг, на тази необикновена земя се издигат склоновете на нестинарска Странджа. Земята на ритуалните огнени игри, които неслучайно са съхранени в селищата под и около връх Папия, вписани в представителния списък на ЮНЕСКО като световно нематериално културно наследство.
Земя с непрекъсната история във времето, неможе да бъде нищо друго, освен една наистина интересна земя. Това само по себе си превръща Община Царево, Приморска Странджа в много интересно изживяване за всеки посетител, който може да съчетае природните красоти с историческото минало на тази земя. Крайбрежието на понтийските траки, тук по тези брегове и в 15 – 20-километровата зона навътре в Странджа, е преминала една голяма част от древната история на света. Това винаги ще кара посетителя да се връща отново, и отново тук, за да се наслади на красотите на този божествен бряг, и на забулената в мистерии и легенди, преживяла ледниковия период величествена и вечна Странджа.

Издател
№ на том Кн. 1
Подвързия
мека
Националност на автора
България
Формат
друг
Език
Български
Тематики
История
Жанр
Научно-популярна
Категория
Българска
PublicationISBNs
Поредност на изданието
1
Страници
150
Илюстрирано
Да
Дата на издаване
26.03.2020